Erectie problemen
Af en toe erectieproblemen hebben is niet noodzakelijkerwijs een reden tot bezorgdheid, maar als je erectiestoornis een aanhoudend probleem is, kan dit stress en angst veroorzaken, je zelfvertrouwen aantasten en bijdragen aan relatieproblemen.
Erectieproblemen komen vaker voor dan veel mensen denken. Volgens onderzoek heeft ongeveer 14% van de Nederlandse mannen tussen de 18 en 70 jaar last van erectieproblemen.
Het is belangrijk op te merken dat dit percentage kan variëren afhankelijk van de leeftijdsgroep en andere factoren zoals levensstijl en gezondheidstoestand.
Uit verder onderzoek blijkt 42% van de 50-jarigen en ouder erectieproblemen ondervinden.
Wat zijn de symptomen van erectiestoornissen?
- Erecties die te zacht zijn voor penetratie
- Erecties die niet lang genoeg duren
- Een onvermogen om een erectie te krijgen
- Verminderd seksueel verlangen
Hoe werken erecties?
Een erectie is het resultaat van een complex samenspel van fysieke en psychologische processen in het lichaam van een man. Wanneer een man seksueel gestimuleerd wordt, bijvoorbeeld door visuele, fysieke of mentale prikkels, stuurt de hersenen signalen naar de zenuwen in de penis. Deze signalen zorgen ervoor dat de bloedvaten in de penis zich verwijden, waardoor er meer bloed naar de zwellichamen in de penis stroomt.
Het bloed dat de zwellichamen binnenstroomt, zorgt ervoor dat de penis stijf en rechtop komt te staan. Tegelijkertijd worden de aderen die normaal gesproken bloed afvoeren uit de penis, afgeknepen, waardoor het bloed in de zwellichamen blijft en de erectie in stand blijft.
Een erectie kan ook beïnvloed worden door hormonen en emotionele factoren, zoals stress of angst. Het is een ingewikkeld proces dat afhankelijk is van een goede werking van het zenuwstelsel, de bloedvaten en de hormonen.
Wanneer een man klaarkomt, wordt een tweede signaal naar de penis gestuurd en zorgt ervoor dat de spierweefsels in de penis samentrekken, de aderen opengaan en het opgesloten bloed weer in het lichaam wordt afgegeven, de penis wordt weer zacht.
Wat veroorzaakt erectiestoornissen?
Er zijn veel factoren die de bloedstroom en de kwaliteit van de bloedvaten in de penis beïnvloeden. Soms kan een man meerdere factoren hebben. Erectieproblemen kan het gevolg zijn van medische problemen, medicatie, emotionele factoren of een combinatie hiervan.
Enkele bekende oorzaken en risicofactoren van erectieproblemen zijn:
- Hoge bloeddruk hebben
- Hart- en vaatziekten of een hoog cholesterolgehalte hebben
- Roken, recreatieve drugs of te veel drinken
- Overgewicht hebben
- Gebrek aan lichaamsbeweging
- Verminderde bekkenbodem acvtiviteit
- Diabetes hebben
Behandel de hoofdoorzaak van erectieproblemen met shockwave therapie.
Shockwave-therapie is een opkomende benadering voor de behandeling van erectieproblemen, ook bekend als erectiele disfunctie (ED). Deze therapie, die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor het breken van nierstenen, heeft zich in de loop der jaren uitgebreid naar verschillende medische toepassingen, waaronder de behandeling van erectieproblematiek.
Bij shockwave-therapie voor erectieproblemen wordt een speciaal apparaat gebruikt om laag-energetische schokgolven rechtstreeks op de penis toe te passen. Deze schokgolven stimuleren de groei van nieuwe bloedvaten en verbeteren de bloedtoevoer naar de penis, wat essentieel is voor het krijgen en behouden van een erectie. Bovendien kan shockwave-therapie helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid van het weefsel in de penis.
Een van de voordelen van shockwave-therapie voor erectieproblemen is dat het een niet-invasieve en pijnloze procedure is. In tegenstelling tot medicatie of chirurgische ingrepen, die vaak bijwerkingen met zich mee kunnen brengen of een lang herstel vereisen, is shockwave-therapie een snelle en effectieve behandeling zonder de noodzaak van downtime.
Hoewel de exacte werkingsmechanismen van shockwave-therapie voor erectieproblemen nog niet volledig begrepen zijn, tonen klinische studies veelbelovende resultaten. Veel mannen ervaren een verbetering van hun erectiele functie na een reeks behandelingen met shockwave-therapie.
Consult ED behandeling:
1. Er vindt een intake/anamnese plaats. Gegevens uit vragenlijst worden besproken.
2. Bekkenbodem meting, pelvi boost.
3. Lichaamsanalyse op de In-body.
4. Echografisch onderzoek (MSKU) voor problematiek.
5. Bespreken van uitkomsten.
6. Bepalen behandelplan. (6/9/12 behandelingen)
7. Behandeling met de F-SWT.
8. Huiswerkoefeningen worden gesproken en meegegeven.
9. Controle reactie behandeling/ herhalen behandeling F-SWT/ controle huiswerkoefeningen.
10. Controle reactie behandeling/ MSKU onderzoek/ invullen vragenlijst.
Let op! Bovenstaande wordt momenteel niet vergoed door de zorgverzekeraar.